Büyükçekmece’de yapılmakta olan Marina 24 isimli proje hakkında Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’e sorduğumuz sorular cevapsız kaldı. Projedeki usulsüzlükleri tek tek açıklıyoruz.
VERİLEN YAPI RUHSATI USULSÜZ!
Büyükçekmece, Mimarsinan Mimaroba Mahallesi 763 ada 3 parsel ile 671 ada 3 parsele SAY 24 GAYRİMENKUL A.Ş. tarafından yapılmakta olan 327 adet konut, 29 dükkan ve 1 ofisten oluşan ve Marina 24 olarak lansmanı yapılan proje için Büyükçekmece Belediyesi tarafından 9 blok için ayrı ayrı olmak üzere 31.07.2017 tarihinde Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir. ÇED Kararı olmadan verilen Yapı Ruhsatı usulsüzdür ve geçerliliği yoktur!
ÇED KARARI ALINMADAN RUHSAT VERİLDİ!
Söz konusu proje; 25.11.2014 tarih ve RG: 29186 sayılı (değişik 14.06.2018 RG: 30451) Resmi Gazete’de yayımlanan ÇED Yönetmeliğinin Madde:33’de Ek:II Listede belirtilen kapsamda olduğundan (200 konut ve üzeri) proje başlamadan önce “MADDE 6 – (3) Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, YAPI VE KULLANIM RUHSATI VERİLEMEZ, PROJE İÇİN YATIRIMA BAŞLANAMAZ VE İHALE EDİLEMEZ. Ancak bu durum söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına engel teşkil etmez.” Hükmü uyarınca “ÇED Olumlu” kararı veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaksızın inşaata başlanılmış ve hızla devam etmektedir.
HABERİMİZİN ARDINDAN BAŞVURU YAPTILAR!
Proje ile ilgili yaptığımız haberler ve sorduğumuz (cevapsız kalan) sorular sonrası Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlayıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak söz konusu proje ile ilgili 03.01.2019 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı aldılar. Karar alınalı bir hafta olmasına rağmen kaba inşaatlar büyük oranda tamamlanmıştır!
CEZA ÖDEMELİLER!
ÇED Yönetmeliği kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak “MADDE 19–(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki projelerde; “ÇED Olumlu” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler ise MAHALLİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRİ TARAFINDAN süre verilmeksizin durdurulur. “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça yatırıma ilişkin durdurma kararı kaldırılmaz. “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaz ise, yatırımcı faaliyet alanını eski haline getirmekle yükümlüdür. 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem tesis edilir.” Hükmü uyarınca Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere, yapılan PROJE BEDELİNİN YÜZDE İKİSİ ORANINDA İDARİ PARA CEZASI VERİLİR. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür.
PTD YALANLARLA DOLU
Proje Tanıtım Dosyası (PTD) inşaatların kabası bittikten, biz durumu ortaya çıkardıktan sonra hazırlanmıştır ve yalanlarla doludur.
Örneğin PTD’nın 8. Sayfasında; “ÇED Gerekli Değildir Kararı alınması akabinde yaklaşık 2 ay sonra hafriyat çalışmaları başlayacak olup…” denilmektedir. Oysa ÇED Gerekli Değildir kararı daha yeni alınmıştır ve şuan inşaatların kabası bitme aşamasındadır! Bir başka örnek de PTD’nın 22. Sayfasında yer almaktadır. Su Kullanımı başlığı ile yapılan açıklamada; “Yıkım çalışmaları sırasında toz yayılımının önlenmesi için günlük yaklaşık 7 m3 kadar su kullanımı olacaktır” denilmiştir. Oysa arsa üzerindeki atıl bina yaklaşık 2 sene önce yıkılmıştır!
EMSAL FAZLALIKLARI VAR MI?
Projede 4 kat olarak gösterilen binaların 6-7 katlı yapıldıkları ortadadır. Plan tadilatı yapılmış mıdır? Yapılmış ise İBB tarafından onaylanmış mıdır? Ayrıca kamuya açık olması gereken yeşil alan ile okul için ayrılan arsaların akıbeti ne olacaktır?
Haber: Erol ÖZTÜRK